Vloer
Geen categorie

Alles wat je moet weten over verschillende soorten vloeren

Het kiezen van een vloer voor je nieuwbouwwoning is niet altijd even makkelijk. Het moet passen in je interieur en er zijn veel type vloeren waar je uit kunt kiezen.

Elke vloer heeft zijn voor- en nadelen. Ga je bijvoorbeeld voor tegels, PVC, laminaat, hout of een gietvloer? Ook de kosten verschillen per vloer. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de verschillende soorten vloeren en wat hun eigenschappen zijn, zowel positief als negatief. Ook het kostenplaatje wordt daarin meegenomen.

Welke verschillende vloeren zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

Tegels/plavuizen

Tegelvloeren heb je in veel soorten en maten, aangezien iedere tegel anders is. Dit is ook meteen één van de voordelen, je kunt er veel kanten mee op. Tegels zijn gemaakt van keramiek en daarom slijtvast. Daarnaast is een tegelvloer makkelijk schoon te maken en dus hygiënisch.

Tegels zijn een duurzame optie voor vloerbekleding en gemakkelijk te combineren met vloerverwarming. De vloerverwarming heeft ook meteen te maken met een nadeel, en dat is dat wanneer je juist geen vloerverwarming hebt, een tegelvloer altijd koud zal aanvoelen.

PVC

De PVC vloer wordt steeds populairder. Er zijn verschillende uitvoeringen, waarbij de klik-PVC vloer het gemakkelijkst zelf te leggen is. Het belangrijkste kenmerk van deze vloeren is dat ze look van natuursteen, hout of beton imiteren door middel van een kunststof materiaal.

Het voordeel van PVC vloeren is dat ze een warm uiterlijk hebben. Ook zijn ze duurzaam. Het onderhoud en het schoonmaken is gemakkelijk. Daarnaast zijn deze vloeren geluidsdichter dan laminaat. Een nadeel is dat PVC vloeren krasgevoelig zijn. Daarnaast hebben niet alle uitvoeren een kliksysteem. Sommigen moeten gelijmd worden en daardoor kunnen de kosten oplopen.

Laminaat

Laminaat is waarschijnlijk de meest gekozen vloer in Nederland. Het fijne van laminaat is dat dit type vloer in allerlei uitvoeringen te verkrijgen is. Een ander voordeel is dat het onderhoudsvriendelijk is en minder snel beschadigt dan een parketvloer. Daarnaast is het relatief goedkoop.

Een nadeel van dit type vloer is dat het kan zorgen voor geluidsoverlast, omdat geluid niet gedempt wordt. Ook kan deze vloer vaak hard en koud aanvoelen. Ook al beschadigd het minder snel dan parket, krasgevoelig is het wel.

Hout

De houten vloer is het meest karakteristiek. In Nederland wordt hiervoor vaak eikenhout gebruikt. Het voordeel van deze vloeren is dat ze erg duurzaam zijn. Krassen kunnen makkelijk gerepareerd worden. Een nadeel is dat deze vloeren niet watervast zijn en daarom niet voor iedere ruimte geschikt is. Wanneer lekkage in de keuken de vloer blank doet staan kan dat met een houten vloer problemen opleveren. Ook gaan ze niet samen met vloerverwarming.

Gietvloer

Gietvloeren vind je steeds meer terug in nieuwbouwwoningen met een modern interieur. Het heeft een naadloze en strakke look, omdat het zichzelf tijdens het aanbrengen volledig uitvlakt. Er bestaan verschillende soorten, zoals kunsthars en cementgebonden vloeren.

Het voordeel is dat ze goed bestand zijn tegen slijtage en vlekken. Ze zijn waterdicht en zijn een goede oplossing voor mensen met allergie voor huisstofmijt. Het nadeel van deze vloer is dat het niet makkelijk te verwijderen is.

Wat zijn de kosten voor verschillende vloeren?

Tegels zijn relatief goedkoop. Over het algemeen geldt dat hoe duurder de tegels zijn, des te langer de levensduur. Denk aan een gemiddelde prijs tussen de 35 en 120 euro per vierkante meter.

PVC heeft een gemiddelde prijs tussen de 28 en 100 euro per vierkante meter. De laminaatvloer is het goedkoopst, je betaalt tussen de 15 en 50 euro per vierkante meter. Denk bij een massief houten vloer aan een prijs van rond de 105 euro. Voor een gietvloer betaal je zo’n 130 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *