Houtkachel
Geen categorie

Alles wat je moet weten over verschillende soorten haarden

Als er iets is dat sfeer toevoegt aan je huis, dan is het wel een kachel of haard. Je creëert er een plek mee in je huis waar jij en je gezin knus samen kunnen komen, kunnen genieten van de vlammen en de warmte.

De aanschaf van een haard kan een grote stap zijn, omdat je met een aantal aspecten rekening moet houden. Welke type kachels en haarden zijn er bijvoorbeeld, wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende types en hoe hoog kunnen de kosten oplopen? Wat is de meest sfeervolle opties en welke is het meest geschikt als je kleine kinderen hebt?

Je leest alle antwoorden op deze vragen in dit artikel.

Welke kachels zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

Houthaard
De bekendste en meest traditionele is de houthaard. De plaats van de houthaard is gebonden aan het rookkanaal en de schoorsteen. Je kunt hem dus niet overal neerzetten. Het voordeel van een houthaard is dat het stoken met hout duurzaam is. Daarnaast zorgt het voor de echte sfeer in je huis door het nostalgische effect van de vlammen en het stoken van het vuur. Verder geeft het veel warmte af. Een nadeel is dat het rookontwikkeling in en om de woning kan veroorzaken.

Gashaard
Bij een gashaard zijn er geen echte vlammen, maar fabrikanten doen er wel zoveel mogelijk aan de haard zo realistisch mogelijk te maken. Er zijn gashaarden met bijvoorbeeld meerdere branders op een rij op verschillende hoogtes. Hierdoor lijkt het ‘vuur’ net echt.

Je kunt de kachel aanvullen met nephout of steentjes om zo voor een extra effect te zorgen. De schouw kan worden ingebouwd in de muur en hierdoor kun je het toepassen op die manier die jij mooi vindt. Een ander voordeel van de gashaard is dat je niet in de weer hoeft met aanmaakblokjes en lucifers. Met een afstandbediening zet je de haard gemakkelijk aan. Verder is er een afgesloten rookkanaal waardoor je geen last hebt van rook. Het nadeel is dat de gashaard relatief duur is.

Elektrische haard
Elektrische haarden bootsen een zeer realistische vlam na. Het zal dus niet snel opvallen dat je haard geen houthaard is maar een elektrische. Het handige van dit type haarden is dat ze overal in huis te plaatsen zijn, als er maar een stopcontact in de buurt is. Daarnaast is er geen ventilatie of rookkanaal nodig. Een nadeel is wel dat de elektrische haard niet zoveel warmte afgeeft en dus vooral voor de sier en sfeer zal dienen.

Bio-ethanol haarden
Bio-ethanol haarden zijn haarden met weinig CO2 uitstoot. Voor dit soort haarden heb je geen aan- of afvoerkanaal nodig. Wel moet je zorgen voor voldoende ventilatie in huis. Vaak hebben deze kachels een uniek ontwerp en een bijzonder vlammenspel. Veel exemplaren hebben wieltjes, waardoor de kachel overal te plaatsen is. De brandstof bio-ethanol is niet alleen goed voor het milieu, ook is het één van de goedkoopste brandstoffen.

Waar moet je rekening mee houden qua kosten?

De elektrische haard is financieel gezien het meest voordelig, samen met de bio-ethanol haard. Dit komt omdat veel haarden op basis van LED-verlichting werken en bio-ethanol brandstof goedkoop is.

Ook zijn er types van de elektrische haard die gebruik maken van waterdamp waar licht op wordt geprojecteerd. De prijs van deze type haarden ligt tussen de 200 en 1500 euro. Een sfeerhaard op gas is duurder, denk aan een prijs van rond de 3500 euro. Voor een houtkachel betaal je maximaal rond de 4000 euro.

Wat is het meest sfeervol?

Wat de meest sfeervolle kachel is, is afhankelijk van je eigen smaak. Wil je graag een haard om zo een knusse, warme plek in je huis te creëren, kies dan voor de houtkachel. Deze geeft veel warmte af en is daarom ideaal voor in de winter.

Wanneer je liever een kachel wilt die je kan verplaatsen en eventueel ook in de tuin kunt zetten, ga dan voor een bio-ethanol kachel. Met dit type kachel kun je tuinfeestjes in de zomer extra sfeervol maken.

Wat is het meest geschikt als je kleine kinderen hebt?

Met kleine kinderen is een open houtkachel is het minst veilig, aangezien er echt vuur wordt gebruikt. De elektrische haard is het meest veilig, omdat er geen echt vuur wordt gebruikt en je ook geen rekening hoeft te houden met extra ventilatie.

Reacties uitgeschakeld voor Alles wat je moet weten over verschillende soorten haarden